LIVE TEXT | Greva generală din învățământ, ziua a V-a. Sindicatele decid dacă acceptă oferta Guvernului

LIVE TEXT | Greva generală din învățământ, ziua a V-a. Sindicatele decid dacă acceptă oferta Guvernului

Sindicaliștii din Educație vor decide astăzi dacă greva generală va continua după ce Guvernul le-a oferit carduri de sprijin și nu măriri salariale. Între timp, profesorii protestează în Piața Victoriei, unde sunt așteptați 15.000 de oameni.

Angajații din Educație sunt joi în fața Guvernului / Foto: Arhivă

Angajații din Educație sunt joi în fața Guvernului / Foto: Arhivă

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a precizat că astăzi „va exista un răspuns foarte clar din partea organizațiilor sindicale ai căror membri au intrat în grevă generală” referitor la oferta Guvernului.

„Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității solutionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșterea prețurilor. Nemulțumirea personalului din educație este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale cu federațiile sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru soluționarea revendicărilor personalului din sistemul educațional, inclusiv după declanșarea, începând cu data de 22 mai 2023, a grevei generale în învăţământ”, se arată în documentul sindicatelor.

Ce soluție a găsit Guvernul

În urma întâlnirii cu sindicatele din Educație, Guvernul a decis să nu mărească salariile profesorilor, ci să le ofere un card cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie. „(...) oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, legată de cele două evenimente foarte importante pentru lumea educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordat personalului didactic care înseamnă profesori și personalul auxiliar. Suma propusă este de 1.000 lei pentru luna iunie și 1.500 lei pentru luna octombrie”, a transmis Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului.

Tot el a vorbit și de acordrarea unor carduri pentru personalul nedidactic, „în cuantum de 500 lei în luna iunie și de 500 lei în luna octombrie”. Banii pot fi folosiți pentru achiziționarea materialelor didactice, dar și în scop personal.

Potrivit unui document al sindicatelor, oferta Guvernului este aceasta:

I. Pe termen lung:

1) Se va prevedea expres în programul de Guvernare că Educația este prioritate.

2) Vor lua măsuri astfel încât salariații din educație „să nu fie dezamăgiți” de noua lege privind salarizarea și au dat asigurări că se va discuta, cu prioritate, grila de salarizare cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, începând cu 15 iulie 2023.

II. Pe termen scurt:

1. Pentru personalul didactic (cadrele didactice, didactice auxiliare) se vor acorda carduri de sprijin pentru carieră, în două tranșe, astfel: câte 1000 de lei sumă forfetară (în luna iunie 2023) și 1500 de lei, din care 30% garantat suma forfetară (în luna octombrie 2023); se vor căuta soluții pentru ca și diferența de 70% să fie sumă forfetară.

2. Pentru personalul nedidactic: carduri de sprijin de câte 500 de lei (în luna iunie 2023) și 500 de lei (în luna octombrie 2023).

3. Tot pentru personalul nedidactic; acordarea salariilor prevăzute în Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017.

4. Se acordă din acest moment, pentru viitor, indemnizația de concediu de odihnă calculată, prin luarea în considerare a indemnizației de hrană.

5. În ceea ce privește solicitarea noastră de adoptare a unui proiect de ordonanță de urgență pentru plata retroactivă a diferențelor reprezentând indemnizația de hrană, ca parte a indemnizației de concediu, pe o perioada de 5 ani (de când se aplică Legea-cadru nr. 153/2017), ni s-a comunicat că nu au acoperire bugetară, dar analizează; sigur este că vor avea loc discuții cu federațiile sindicale pe acest proiect, dar sumele nu se vor plăti într-o singură tranșă”.

Ce au transmis sindicaliștii

Sindicaliștii au anunțat, după consultările cu Guvernul, că reprezentanții acestuia „au precizat expres că, din cauza condiționalităților europene, nu se pot acorda creșteri salariale, sporuri, indexări cu rata inflației și nici scutiri de la plata impozitului pentru personalul din învățământ”.

„Totodată, ni s-a solicitat ca, până în data de 25 mai 2023, orele 12:00, să ne precizăm expres poziția față de oferta mai sus prezentată”, au mai transmis sindicaliștii.

Reamintim că revendicările sindicatelor din învățământ sunt:

Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”